Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Log in

Održana je uvodna konferencija projekta "Širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi"

  • Published in Vijesti

U srijedu, 8. svibnja 2019. godine na poligonu Braniteljske zadruge Patriot u Dabru održana je uvodna konferencija projekta „Širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi“.

Na uvodnoj konferenciji sudjelovali su hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, regionalne i lokalne samouprave, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata te sva ostala zainteresirana javnost.

Također, na uvodnoj konferenciji podijeljeno je 5 ugovora za gerontodomaćice i 1 ugovor za gerontodomaćina koji su zaposleni na projektu.

Korisnik ovog projekta je Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Splitsko-dalmatinske županije, a partneri u projektu su Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata Splitsko-dalmatinske županije i Udruga nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.809.383,00 HRK. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 1.537.975,55 HRK dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja iz Državnog proračuna Republike Hrvatske iznosi 271.407,45 HRK.

Projekt je odobrilo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, dok su posredničko tijelo razine 1 Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva je posredničko tijelo razine 2. Kodni broj ugovora je UP.02.2.2.10.0001.

Razdoblje provedbe projekta je od 22.2.2019. do 22.6.2020. godine.

Ciljane skupine su hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji i stradalnici Domovinskog rata.

    Podsjetimo, ovaj projekt „Širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi“ sastoji se od pet elemenata.
  • Prvi element je „Pružanje usluga psihosocijalne pomoći“ koji uključuje četiri radionice kroz koje će pripadnici ciljanih skupina usvojiti nova znanja i vještine kako bi prebrodili svoje probleme.
  • Drugi element projekta je „Pružanje usluga u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti“ što obuhvaća osposobljavanje i zapošljavanje 6 gerontodomaćina/ica koje će braniteljima svakodnevno pružati usluge organizacije prehrane, pomoći u obavljanju kućanskih poslova , pomoći u održavanju osobne higijene i brige o zdravlju, psihosocijalne podrške te usluge posredovanja između korisnika i društvenih institucija u cilju ostvarivanja različitih prava za hrvatske branitelje.
  • Treći element projekta je „Pružanje usluga zdravstvene skrbi“ u sklopu kojeg se nabavlja kombi za prijevoz, i pratnju branitelja i u svrhu obavljanja liječničkih pregleda, terapija i kontrola. Zapošljava se vozač kombija na 12 mjeseci. U projektu se zapošljavaju 2 njegovatelja/ice koje pružaju usluge zdravstvene skrbi hrvatskim braniteljima, pomažu starim, bolesnim i invalidnim braniteljima, brinu o higijeni korisnika, konzumaciji medikamenata, njezi, higijeni, prehrani i zaštiti zdravlja pripadnika ciljane skupine. Kroz 5 tribina „Prevencija i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja“ branitelji su osviješteni, motivirani i osnaženi za simptome bolesti i preventivne preglede čime poboljšavaju kvalitetu života i smanjuje se smrtnost u braniteljskoj populaciji.
  • Četvrti element projekta naziva se „Promidžba i vidljivost“ u kojima će se korisnici i javnost upoznavati s projektom i projektnim aktivnostima.
  • Peti element projekta je „Upravljanje projektom i administracija“. Projektni tim sastoji se od predstavnika partnera u projektu: voditelja projekta i dvoje asistenata koji su odgovorni za provođenje projekta.

Pokazatelji projekta su broj pružatelja socijalnih usluga koji provode projekt, a to su tri udruge: (Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Splitsko-dalmatinske županije, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije i Udruga nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata), a drugi pokazatelj je minimalno 94 hrvatska branitelja i člana njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata koji su korisnici projekta i kojima su pružene usluge u projektu.

Projekt će podići kvalitetu života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata koji su u riziku od socijalne isključenosti, njihovim većim uključivanjem u lokalnu zajednicu širenjem i unaprjeđenjem kvalitete usluga psihosocijalne pomoći, usluga u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti te usluga zdravstvene skrbi na području Cetinske krajine.

IZVORNI ČLANAK:

Last modified onSrijeda, 19 Lipanj 2019 09:16
Parse error in downloaded data
Banner 468 x 60 px