Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Log in

Održana je "Konferencija o pružanju usluga psihosocijalne pomoći za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i stradalnike Domovinskog rata"

  • Published in Vijesti

U utorak, 21. svibnja 2019. godine na poligonu Braniteljske zadruge Patriot u Dabru održana je „Konferencija o pružanju usluga psihosocijalne pomoći za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i stradalnike Domovinskog rata“ u sklopu projekta „Širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi“ kodni broj: UP.02.2.10.0001. kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Na konferenciji je sudjelovalo preko 50 osoba među kojima su bili pripadnici ciljanih skupina, predstavnici braniteljskih udruga i zadruga, lokalnih institucija, učenici srednjih škola te ostala zainteresirana javnost.

Teme konferencije bile su: Institucionalne mjere psihosocijalne skrbi temeljem zakona o hrvatskim braniteljima, Psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji kroz programe udruga i zadruga hrvatskih branitelja, Socijalno uključivanje branitelja u zajednicu i Europski socijalni fond i mogućnosti za psihosocijalnu skrb za hrvatske branitelje.

Ivana Serdarević Bravić predstavila je programe i mjere Ministarstva hrvatskih branitelja u kojima se hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i stradalnicima Domovinskog rata kroz zakonska prava pruža psihosocijalna skrb, te je izrazila iznimno zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s udrugama iz Cetinske krajine koje su proizašle iz Domovinskog rata.

Nakon toga predstavljene su mjere psihosocijalne pomoći temeljem Zakona o socijalnoj skrbi.

Također, kroz multimedijalnu prezentaciju pokazani su odlični primjeri hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji s područja Cetinske krajine koji su kroz braniteljske zadruge i tradicijske zanate ostvarili uspješne projekte, te su na taj način doprinijeli psihosocijalnom osnaživanju braniteljske populacije.

Sljedeći prezentant istaknuo je programe i aktivnosti humanitarnih organizacija i udruga kroz koje su se hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji socijalno uključili u zajednicu i svojim iskustvima pomogli u brojnim prilikama.

Na kraju su predstavljene izvaninstitucionalne usluge koje se pružaju hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i stradalnicima Domovinskog rata u okviru projekata iz Europskog socijalnog fonda, a koji podižu kvalitetu njihovog života, te nadolazeći natječaji koji će pružati usluge psihosocijalne pomoći braniteljskoj populaciji.

Korisnik projekta „Širenje mreže pomoći braniteljima u potrebi“ je Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Splitsko-dalmatinske županije, a partneri su Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata Splitsko-dalmatinske županije i Udruga nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.809.383,00 HRK. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstava u iznosu od 1.537.975,55 HRK dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja iz Državnog proračuna Republike Hrvatske iznosi 271.407,45 HRK.

Projekt je odobrilo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, dok su posredničko tijelo razine 1 Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva je posredničko tijelo razine 2.

Razdoblje provedbe projekta je od 22.2.2019. do 22.6.2020. godine.

Ciljane skupine su hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji i stradalnici Domovinskog rata.

IZVORNI ČLANAK:

Last modified onSrijeda, 19 Lipanj 2019 09:07
Parse error in downloaded data
Banner 468 x 60 px